Replica-onderzoek

Een replica is een afdruk van het staal, na polijsten en/of etsen van het oppervlak.
Aansluitend worden bij koolstofstaal oppervlakte hardheidsmetingen uitgevoerd op het gepolijste oppervlak.
 

Niet-destructieve techniek

De replicatechniek wordt meer en meer toegepast in de industrie vanwege zijn niet destructieve aard en relatief grote snelheid van uitvoering. Van het te inspecteren materiaal of constructie zal d.m.v. een film een replica worden genomen waarna de plaatselijke oppervlakte structuur kan bestudeerd worden op de aanwezigheid van scheuren, defecten of andere.

  • Replica-onderzoek geeft een betrouwbaar beeld van de microstructuur, ongeveer 0,2 à 0,3 mm onder het oppervlak. Om het resultaat bij grote vergroting met de optische microscoop in het laboratorium te kunnen bekijken, wordt een afdruk (replica) gemaakt met behulp van een plastic folie, week gemaakt met aceton.
  • Replica-onderzoek wordt typisch uitgevoerd op stalen gebinten (na een brand), in vaten, op pijpleidingen in de petrochemie enz. Dit alles bv. tijdens de shut-down van een bedrijf. Soms wil men weten of er na een reiniging microscheuren zijn ingetreden in het materiaal, of er kruip aanwezig is, uit welk materiaal iets vervaardigd is enz.

  • Replica
  • Replica
  • Replica