Ook het lasgebeuren ontsnapt niet aan strenger wordende richtlijnen en geharmoniseerde Europese normen. Met de komst van onder andere de PED (Pressure Equipment Directive) en de CPR (Construction Products Regulation), evolueert men naar een systeemcontrole en komt er meer verantwoordelijkheid te liggen bij de constructeurs.
Eén van de belangrijkste normen is ongetwijfeld die waarin de eisen voor een kwaliteitssysteem worden beschreven (EN ISO 3834 - reeks), de ISO 9000 herschreven voor het lasgebeuren. In deze ISO 3834 - reeks wordt verwezen naar veel andere normen, waarbij de verschillende aspecten van het laswerk aan bod komen, zoals bijvoorbeeld: lasprocedures, kwalificatie van lassers, laspersoneel, ...
Expertise
Naast het onderhouden van de eigen website, het verzorgen van norm-gerelateerde opleidingen, workshops en studiedagen en het bijwonen van internationale vergaderingen als sectorale operator lastechniek, beantwoordt de nomenantenne concrete vragen over lasproblemen van normatieve aard.
Lasverantwoordelijken of lascoördinatoren kunnen op bedrijfsspecifiek advies en begeleiding vanuit het BIL beroep doen en hierbij rekenen op een gedegen kennis van diverse (toepassings)normen en een specifieke methodologie bij de implementatie van normen en/of richtlijnen.
Om de kwaliteit van een smeltlas te waarborgen vereist de norm ISO 3834 onder andere dat er een lasmethode kwalificatie (LMK) aanwezig is en dat de lassers in het bezit zijn van een geldig lassercertificaat. Aan het BIL zijn hiervoor twee weldingtools ontwikkeld die in een handomdraai deze kwaliteitsdocumenten kunnen opstellen!
Het Belgisch Instituut voor Lastechniek (BIL) assisteert u
- als fabrikant bij het implementeren van de normen die kaderen binnen het lasgebeuren
- als opdrachtgever bij het opstellen van lastenboeken