Onderzoeksprojecten


 • AUTOLAS: Succesvol en competitief omschakelen van manueel naar geautomatiseerd/gerobotiseerd lassen

  Je zou graag je lasafdeling (gedeeltelijk) automatiseren/robotiseren maar je twijfelt …
  Je lasafdelig is al geautomatiseerd maar je wil dit verder optimaliseren (voor bv. kleinere series) ….

  Startdatum: 01-01-2017
  Einddatum: 31-12-2018
 • INNOLAS: Kwaliteits- en productiviteitsverhoging door aanwending van innovatieve booglasvarianten

  Tijdens het Innolas-project werden met diverse innovatieve varianten van het MAG-proces lasproeven uitgevoerd. Enkele innovatieve booglasprocessen hebben herhaaldelijk en in meerdere situaties hun meerwaarde bewezen. Dit is later ook tot uiting gekomen wanneer deze processen werden toegepast op producten van de deelnemende bedrijven.

  Startdatum: 01-04-2007
  Einddatum: 31-03-2009
 • Real-time kwaliteitscontrole voor lasprocessen

  Het Belgisch Instituut voor Lastechniek zal een onderzoeksproject opstarten om de haalbaarheid te onderzoeken van kwaliteitscontrole van lasverbindingen met behulp van systemen voor inline, real-time detectie van lasfouten tijdens het lassen.

  Startdatum: 01-01-2020
  Einddatum: 01-01-2020
 • Steel S4EV: Steel solutions for Safe and Smart Structures of Electric Vehicles

  STAAL S4 EV is gericht op het gebruik van hoogsterkte staalsoorten voor nieuwe elektrische voertuigen; lichte voertuigen met drie of vier wielen die voldoen aan de regelgeving inzake crashbestendigheid en aan de meer restrictieve Euro NCAP eisen. Ontwerp van lasverbindingen en onderzoek naar lasmethodologieën zullen uitgevoerd worden om de laseigenschappen te handhaven en om de robuustheid en de lange termijn duurzaamheid te verzekeren. Een kosten-efficiënte productie met lage investering zal bestudeerd worden, door een modulair en flexibel structureel ontwerp: een complex 3D frame van gelaste buizen, gebogen met een hoge nauwkeurigheid met behulp van geprogrammeerd lasersnijden zal de productie van verschillende voertuigonderdelen mogelijk maken met dezelfde tooling.

  Startdatum: 01-09-2018
  Einddatum: 01-09-2021
 • WRIST: Innovative Welding Processes for New Rail Infrastructures

  Het WRIST project zal twee kostenefficiënte verbindingsprocessen voor rails ontwikkelen en demonstreren, die een oplossing zullen bieden aan de degradatiemechanismen in de huidige spoorinfrastructuur. Deze ontwikkeling houdt ook rekening met de huidige trend van de hogere snelheden en belastingen en de nood om de capaciteit te verhogen.

  Startdatum: 01-05-2015
  Einddatum: 30-04-2016