Infotheek

Online bestellen


Documenten EN 1090

Basis voor uw kwaliteitshandboek
EN 1090

Verbindingsgids

Leidraad bij het interpreteren van normen, procedures en specificaties

BIL Weldingtools

Logo lasser en PQR tool

Tools voor lasparameters

Schuiflat voor de lasser/robotoperator
 

Vakblad LASTECHNIEK

Onafhankelijk vakblad voor
lassen, lijmen en snijden
WAAM, DO, (N)DO + inspectie

Vakblad METALLERIE

Vakinformatie voor de metaalverwerker
 

Poster Lasposities

Poster met lasposities (up to date met de laatste normen)
 

WAAM guideline & posters

Lexicon Staal

Powered by:

WAAM Tools

WAAM Welding parameters

WAAM Deposition strategies

WAAM Post-processing

Download poster Download poster Download poster

 

Publicaties


  • Eerste robotlasopleiding IRW-B

    In 2019 werd in België de eerste opleiding IRW-B (International Robotic Welding Personnel Basic Level) georganiseerd en succesvol afgerond via het praktijkexamen. Deze opleiding, die leidt tot een internationaal erkend diploma, wordt georganiseerd door het Belgisch Instituut voor Lastechniek (BIL), in nauwe samenwerking met de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB).

  • BIL rondt eerste robotlasopleiding af

    Op 19 december 2019 werd in België de nieuwe opleiding IRW-B (International Robotic Welding Personnel – Basic level) succesvol afgerond via het praktijkexamen. Deze opleiding, die leidt tot een internationaal erkend diploma, wordt georganiseerd door het Belgisch Instituut voor Lastechniek (BIL), in samenwerking met de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB).

  • Migatronic Cowelder

    De lascobot: een kleine, flexibele, compacte, éénvoudige lasrobot

    Bij automatisatie van de lasproductie wordt onmiddellijk gedacht aan een lasrobot maar de keuze is niet altijd evident. “Is er genoeg werk voor de lasrobot?”, “Wat is de ROI?”, “Wie kan/mag/zal ermee werken?” zijn maar enkele vragen voorafgaand aan het beslissingsproces bij de aankoop ervan. Daarom werd een lascobot ontwikkeld, wat in feite een kleine, flexibele, compacte, éénvoudige lasrobot is. Een lascobot is zeer geschikt voor eenvoudige repetitieve toepassingen.

    Sinds februari 2019 beschikt het BIL over een dergelijke lascobot voorzien van een halfautomaat. Te huur voor BIL leden.

  • BIL start met eerste robotlasopleiding IRW

    Robots zijn al enkele jaren niet meer weg te denken uit de metaalindustrie, en ook in tal van andere industrietakken banen ze zich een weg. Uit gesprekken met de industrie blijkt dat er behoefte is aan een gedegen opleiding tot 'robotlasser' of personeel met de kennis om een lasrobot succesvol in het bedrijf te implementeren.

  • Virtueel lassen in het lasonderwijs

    In de pilotenopleiding is het gebruik van een vliegtuigsimulator helemaal geaccepteerd. Deze simulator wordt niet alleen gebruikt om te testen of iemand aanleg heeft om piloot te worden, maar ook voor het trainen van geschoolde piloten. Op dezelfde manier kan een virtuele lassimulator ingezet worden in het lasonderwijs. Dat gebeurt nu nog maar mondjesmaat. Wat zijn de eerste ervaringen?

  • STEM in het Vlaams onderwijs - tussen droom en daad …

    In het Vlaamse onderwijs is STEM een actueel begrip. STEM staat voor Science, Technology, Engineering, Mathematics. De Vlaamse regering lanceerde in 2012 het STEM Actieplan 2012-2020. De kernboodschap: door een geïntegreerde aanpak van STEM-vakken meer jongeren motiveren voor wetenschappelijke en technische studierichtingen en beroepen. In de afgelopen jaren zijn de initiatieven als paddenstoelen uit de grond geschoten. Maar wat betekent de STEM-aanpak en wat is de stand van zaken anno 2018?

  • Soldamatic: state-of-the-art augmented training voor lassen

    Soldamatic is een lassimulator als leermiddel van de toekomst. Virtual reality en augmented reality bieden ongekende mogelijkheden om realistisch te lassen met een simulator, het zogenaamde virtuele lassen, en dit gebruik makend van state-of-the-art technologie. De Soldamatic simulator is uitgerust met de lasprocessen halfautomaat, beklede elektrode en TIG. Hij beschikt over het meest realistische voorpaneel vergelijkbaar met echte lasstroombronnen, een echt lasmasker uitgerust met camera’s van hoge resolutie voor optimale grafische voorstelling, echte lastoortsen en een gebruiksvriendelijke software-interface inclusief analyse module om achteraf het lasresultaat objectief te beoordelen.

    Het BIL beschikt over een dergelijke Soldamatic lassimulator voorzien van een halfautomaat. Te huur voor BIL leden.

  • IWI-opleidingen tot gediplomeerd lasinspecteur

    De afkorting IWI staat voor International Welding Inspector. Het is een door IIW (International Institute of Welding) internationaal erkende opleiding met diploma. De IWI-opleiding is bij velen nog onbekend, maar is een waardevolle vervolgopleiding voor lascoördinatoren IWE, IWT of IWS die een brede kwaliteitscontrolefunctie dienen te vervullen.

  • Lascoördinator in de kijker

    De lascoördinator is al langer een gekend begrip en een functie die in productiebedrijven zeer belangrijk is. Voor heel wat toepassingen, zoals spoorwegtoepassingen (EN 15085), bouwproducten (EN 1090) en lucht- en ruimtevaart (ISO 24394), wordt er vanuit de normen verwezen naar de lascoördinator. Ook de norm EN ISO 3834 (“ISO 9001 voor het lassen”) verwijst naar het belang van en de gestelde eisen aan de lascoördinator. De lascoördinator moet in alle gevallen voldoende competent zijn en over een gedegen laskennis beschikken. Deze kennis wordt veelal verworven door het volgen van een internationaal erkende en gereglementeerde opleiding.

  • Lassen, verbindingstechniek met toekomst

    Lassen is nog steeds de belangrijkste verbindingstechniek en moet beschouwd worden als de voornaamste technologie in de productie van permanente verbindingen in metalen en kunststoffen, en dit in alle takken van de productie. Lastechnologie is onmisbaar in de economie van elk geïndustrialiseerd land. Gelaste producten en constructies leveren een belangrijke bijdrage tot het BNP. De industrie die gebruik maakt van lassen en aanverwante technieken stelt wereldwijd miljoenen mensen tewerk. De creatie van nieuwe technologieën en hun implementatie in moderne productiemethodes heeft een belangrijke invloed op de industriële ontwikkeling. Wat brengt de toekomst?

Een vraag, opmerking of suggestie?