Microscoop met digitale software 'Stream', een meerwaarde

Olympus microscoop met 'Stream' software

Met deze microscoop gebeurt de aansturing van de vergroting, het veranderen van objectief, ofwel via de software, ofwel handmatig. Deze beide systemen zijn aan elkaar gekoppeld, zodat de vergroting steeds exact op de monitor en op de fotoschaal wordt weergegeven.

Pluspunten

De software heeft twee pluspunten: het vlot gebruik van extended focus imaging (EFI) en het maken van aan vlekkeloos elkaar gemonteerde foto’s, multiple image alignment (MIA).

EFI

EFI - scherpe foto opnamesDe EFI biedt de kans om in één stijgende of dalende beweging van de tafel opeenvolgende foto-opnames te maken, waarvan enkel de scherpe opnames in de foto worden opgeslagen. Zo kan men scherpe foto’s nemen aan de rand van een gepolijst preparaat, daar waar steeds enige afronding optreedt. Vroeger kon men op dergelijke locaties geen scherpe foto’s nemen. En dit zeker niet wanneer een iets dieper liggende oxidehuid diende in beeld gebracht.

EFI biedt ook de kans om van iets schuin ingebedde monsters zonder veel ommehaal scherpe foto-opnames te maken. Doorgaands worden drie tot soms zelfs een tiental foto-opnames in drie tot tien seconden verenigd in één scherpe fotoopname.

MIA

Stream software - stitchenHet aan elkaar ‘breien’ (stitchen) van foto’s gebeurt via de ‘Stream’-software zonder zichtbare overgang. Twee foto’s worden vlekkeloos aan elkaar verbonden. Bij vier of meerdere foto-opnames duurt dit iets langer, maar het lukt meestal vlekkeloos.

 

Naast de stream software biedt de microscoop ook mogelijkheden voor het opmeten van keelsecties van lasverbindingen alsook voor beeldanalysemetingen (oppervlakte-percentages) op ingekleurde delen.